Balanceren

Bij roterende installatie is onbalans een veelvoorkomend probleem. Balanceren is dan de oplossing om de machine trillingen weer op een acceptabel niveau te krijgen. Dit gebeurt op locatie (on-site) zonder het uitbouwen van machineonderdelen en het gebruik van de eigen aandrijving. Het voordeel is dat de installatie in complete uitvoering gebalanceerd wordt.

Onbalans ontstaat wanneer het zwaartepunt van een roterend component niet op de rotatiehartlijn ligt. Bij een weegschaal heerst evenwicht als aan beide zijden van de balansarm hetzelfde gewicht aanwezig is. Zo kan je bij een roterende installatie bepalen of de massaverdeling rondom de rotatie-as in evenwicht is. Een onevenwichtigheid van de massa noemt men onbalans. Bij rotatie leidt dit tot centrifugaal krachten, trillingen en geluiden, die bij oplopende toerentallen steeds sterker toenemen.

Vermindering van het trillingsniveau is een belangrijk deel van het preventieve onderhoud. Door een goede uitbalancering van roterende componenten voorkom je veel problemen.

Gelkenes 58, 2964AD Groot-Ammers,
+31(0)624 408 614, info@hermes-services.nl